Verschijnselen burn-out

Burn-out verschijnselen

Er zijn veel burn-out verschijnselen, maar het belangrijkste verschijnsel is volgens velen toch wel vermoeidheid. Mensen met verschijnselen van een burn-out kunnen namelijk amper slapen, omdat ze bijvoorbeeld, in hun ogen, nog veel werk te doen hebben. Dit heeft vaak tot gevolg dat zij pas in het weekend kunnen uitrusten, wat natuurlijk zorgt voor oververmoeidheid en overbelasting. Dit kan er weer voor zorgen dat ze het niet meer kunnen opbrengen om naar het werk te gaan, aangezien ze helemaal uitgeput zijn en niet veel meer aankunnen.

Een ander verschijnsel is dat mensen met burn-out verschijnselen zich vrijwel altijd negatief en cynisch opstellen. Vaak is dat nog steeds het geval als anderen hen complimenten geven voor hun goede inzet en resultaten. Op die manier wordt er een afstand gecreëerd tussen degene met burnout symptomen en zijn werk en collega’s.

Weer een ander verschijnsel, dat trouwens te koppelen is aan het vorige verschijnsel, is dat mensen met burn-out verschijnselen het gevoel hebben dat ze steeds slechter gaan functioneren. Hierdoor wordt hun zelfvertrouwen uiteraard zeer negatief beïnvloed.

Daarnaast zijn er nog een flink aantal andere burn-out verschijnselen. De meeste verschijnselen zijn te classificeren in verschijnselen met betrekking tot iemands gedrag, iemands gevoel en iemands lichaam. Zo zijn hyperactiviteit en gewelddadig of agressief gedrag, angsten en machteloosheid en spierpijn en hoofdpijn daarvan goede voorbeelden.

Wanneer u deze klachten herkent in uzelf is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw huisarts. Indien u de bovengenoemde klachten herkent in een ander kunt u deze persoon beter ook adviseren contact op te nemen met zijn of haar huisarts.